Domov

O sekciji

Državna poročila

Dogodki

Članstvo

Povezave

Kontakt

 

25. konferenca Mednarodnega kartografskega združenja in kongres, Pariz, Francija, 3. – 8. junij 2011

25. konferenca Mednarodnega kartografskega združenja (ICA/ACI, uradno International Cartographic Association / Association Cartographique Internationale) se je odvijala od 3. – 8. julija 2011 v Parizu, kjer se je pred pol stoletja, leta 1961 odvijala tudi prva konferenca. Konference se je udeležilo okoli 1400 kartografov in ostalih strokovnjakov, ki se posredno ukvarjajo s kartografijo in sorodnimi geoinformacijskimi znanostmi. Glavni organizator konference je bil Institut geographique national (IGN), glavna ustanova v Franciji za zajem, vodenje in vzpostavljanje topografskih podatkov ter za tisk in distribucijo državnih in mnogih tematskih kart. Konferenca je bila organizirana v kar prevelikem kongresnem centru Palais des Congres, blizu slavoloka zmage. Konference se nas je iz Slovenije udeležila četverica, uslužbencev Geodetskega inštituta Slovenije, Agencije Republike Slovenije za okolje ter Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL.

Pregled stanja in trendov na področju kartografije in sorodnih geoinformacijskih znanosti, razvojne naloge, raziskave, poglede uporabnikov in drugo smo predstavili v skupaj preko 500 predstavitvah, tem je bilo dodanih še 150 predstavitev na posterjih. Slovenski predstavniki smo prispevali tri predstavitve. Srečale so se vse komisije in delovne skupine ICA, nekatere so pred konferenco izvedle tudi delavnice. V spremljevalni razstavi je bilo predstavljenih preko 500 analognih ter digitalnih kart, atlasov in globusov več kot 40 držav, med njimi 12 iz Slovenije. Po letu 2003 je bila slovenska karta ponovno med nagrajenimi, v najprestižnejši kategoriji topografskih kart je bila kot oblikovno najustreznejša nagrajena planinska karta Bohinj založbe Sidarta, ki jo je izdelal Geodetski inštitut Slovenije. Prvič je Slovenija z 8 risbami nastopala tudi na razstavi risb otrok s kartografsko tematiko med 30 sodelujočimi državami. Organizatorji so pripravili še različne tehnične obiske in družabne dogodke.

Dneva pred in po konferenci smo se nacionalni predstavniki zbrali tudi na 15. kongresu oz. generalni skupščini ICA/ACI. Poleg sprejetja poročil in obravnave programov dela za naslednje obdobje smo izvolili novo vodstvo združenja. Predsednik v naslednjem štiriletnem obdobju bo prof. Georg Gartner s Tehnične univerze na Dunaju, generalni sekretar pa prof. Lazslo Zentai z Univerze Etvos v Budimpešti. Izbrali smo še gostitelja kongresa in konference čez 4 leta, ko se bomo zbrali v Riu de Janeiru, še prej pa na kongresu leta 2013 v nemškem Dresdnu.

Dušan Petrovič, UL FGG, Oddelek za geodezijo

Fotografije:

Slovenske slike otrok s kartografsko tematiko prvič na razstavah mednarodnih kartografskih konferenc

Slovenske karte na razstavi kart

Izseka iz nagrajene karte Bohinj